Recept

Gäddburgare

1 kg gäddfile` 3 hg bacon,( mal 2-3 ggr) 3st ägg, 1dl vetemjöl, 1dl ströbröd, 1st gul lök, 3tsk salt,

1tsk vitpeppar, 1tsk kryddpeppar, 100g smält smör.  Forma till hamburgare och stek (ca: 1-2 min.sida)

 ( Ingeborg Forsblom Färila )

Tjälafisk med citronsås.

Ca 1-1,5 kg öring röding eller lax

Färsk fisk saltas och fylls med några dillkvistar.

Linda in fisken i ugnsfolie och lägg i frysen.

Ta ut den frysta fisken ur frysen och lägg den

(fortfarande fryst) i ugnen i 80-85 graders ugnsvärme

i 4-5 timmar.

(Redan fryst fisk lindas in i folie efter halva tiden i

Ugnen saltar man och fyller den med dillkvistar)

Citronsås.

1 dl grädde

2 dl creme fraice

1 fiskbuljongtärning

Citronpeppar

1 tsk citronsaft samt skalet av en citron

Blanda alla ingredienserna kallt och servera såsen kall

(Såsen är så himla god att det brukar gå åt dubbel sats)

( Bertil Persson Ytterhogdal )

Receptet är på sik.

 Men man kan använda vilken fisk man vill.

 8 sikar á 300 g

1 kkp skorpströ

1/2 kkp idealmjöl

salt

 1/2 l torkade murklor

1 rågad msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl grädde

1 tsk salt

1 nypa vitpeppar

 5 äggvitor

5 msk majonnäs

lite senap

hackad dill

 Tillagning:

 Filea fisken, vänd den i en blandning av skorpströ, idealmjöl och salt, stek den.

Smörj en eldfast form och lägg hälften av filéerna med insidan upp.

Förväll murklorna, hacka och låt dem fräsa i smöret, salta, peppra, dofta över mjölet, häll i grädden under omrörning.

Lägg murkelstuvningen på filéerna och lägg resten av filéerna över. Vispa äggvitorna hårt, blanda i majonnäsen och hackade dillen. Lägg blandningen på filéerna och gratinera ca 10 min i200 grader.

 Vitvinssås till är gott.

( Kerstin Stener Ytterhogdal )

Fina fisken!

Öring- eller Rödingsfiléer.

Västerbottenost (rullas in i fisken)

Smörj en form och in med detta i ugnen en stund.

Sås:

1 dl vatten

1 klick smör

2 msk mjöl

1 buljongtärning

3 dl grädde

1 dl vitt vin

 Häll detta över fisken, strö på hackad röd lök och dill, ställ åter in i ugnen tills fisken är klar.

Klicka röd kaviar över och servera med pressad potatis

( Kerstin Stener Ytterhogdal )

Laxmousse.

Helt ljuvlig och mild.

500 g KOKT öring eller röding.

2 dl majonnäs

3 msk chilisås

2 dl finhackad dill

3 dl gräddfil

1,5dl vispgrädde 

citronsaft

salt och peppar

10 gelatinblad

1 fiskbuljongtärning

 Tillbehör:

Gröna ärter, citron och sallad

 Hacka fisken fint och plocka bort alla småben. Blanda fiskköttet med majonnäs, chilisås, dill och gäddfil. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Blötlägg gelatinbladen , krama ur dem och smält dem på svag värme i en kastrull. Smula i och lös buljongen i den heta gelatinlösningen och vänd genast ned den i fiskmassan. Slå upp i en vattensköljd skål och ställ kallt över natten. Doppa formen i varmt vatten tills moussen lossnar. Stjälp upp på fat.

Garnera med ärtor, citron och sallad

( Kerstin Stener Ytterhogdal )

Rödingbullar

5-600g Rödingfileer              Mal alltihop i  mixer.Forma till äggstora bullar.

2 tsk salt                              Vänd i ströbröd platta till och stek i smör ca. 3 min.sida.

2 dl grädde                          Gott till mejram kryddad potatismos och kall citronsås(se ovan)

 50g smör

2 msk vetemjöl

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 krm citronpeppar

( Bernt Forsblom Färila )

—————————————————————-

Skicka gärna in egna recept på fisk till  E-post: info@farilafritid.se

————————————————————————————————